Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Καμβούνια: Ελάτη Κοζάνης – Κορυφή Πρίονος «Βούνασια».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Παρ 24 Μάιος 2013, 20:41

Δυτική Μακεδονία.
Καμβούνια. Ελάτη Κοζάνης – Κορ. Πρίονος «Βούνασια».
Διαδρομή: Ελάτη – Κορ. Πρίονος «Βούνασια» – Ελάτη.
Στα λημέρια των θρυλικών λήσταρχων Γιαγκούλα και Γκαντάρα
Με την Ο.Λ. Εορδαίας στα μονοπάτια των Καμβουνίων.
Υ/Δ: +975Μ-975Μ.
Χμ: 10,3+8,3=18,6.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 2 (Αρχάριοι καλή φυσική κατάσταση. Ανάλογος εξοπλισμός)
ΧΡΟΝΟΣ: 4:30΄+3:30 ~ ώρες με επιστροφή χωρίς διαλλείματα.
ΣΗΜΑΝΣΗ: Πολύ καλή (Πάσσαλοι με κίτρινο χρώμα, πινακίδα με πληροφορίες, και κόκκινο τετράγωνο για την ανάβαση. Δασικός δρόμος για την κατάβαση).
Νερό στην Διαδρομή: Στην αφετηρία, στο «Λιβάδι», Παρακάμπτοντας 200~300 μετρά στην «Ξυρολύμνη».
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
Πρόσβαση: Ελάτη Καμβουνίων Κοζάνης.
Περιγραφή της διαδρομής:
Ξεκινάμε από την πλατεία Ελάτης 640Μ (1) και κατευθυνόμαστε Νότια Νοτιοδυτική ΝΝΔ προς την δεξαμενή ύδρευσης του χωριού, όπου σε υψόμετρο 680Μ υπάρχει κιόσκι, ξύλινο σπιτάκι, και πινακίδα ενημέρωσης της διαδρομής (2).
Από το σημείο αυτό ξεκινάνε δυο μονοπάτια για τον ίδιο προορισμό προς δυο κατευθύνσεις (3). Η μια ανηφορίζει σε μονοπάτι και καταλήγει σε χώρο αναψυχής του χωριού σε υψόμετρο 990Μ και από εκεί στρίβει δυτικά και πηγαίνει από το δάσος σε βοσκότοπο με ποτίστρια 940Μ, όπου συναντάει το μονοπάτι που πηγαίνει στην για την θέση «Ξυρολίμνη».
Η περιγραφή που ακολουθεί γίνετε τον χωματόδρομο δεξιά μας.
Ακολουθούμαι τον χωματόδρομο με κατεύθυνση Δυτική Νοτιοδυτική ΔΝΔ, προχωράμε με ήπια κλίση στην αρχή μέσα σε δάσος και στην συνέχεια σε ξέφωτη πλαγιά με θαυμάσια θέα της λεκάνης του Αλιάκμονα ,της μονής του Αγ Νικάνορα «Ζάμπορδας», αριστερά μα Βόρεια, είναι κτισμένη πάνω σε επιβλητικό βράχο στην κοίτη του ποταμού, καθώς και του φράγματος του Ιλαρίονα (Λαριού) Βορειανατολικά, και καταλήγουμε σε πλάτωμα με λιβάδι. Μένοντας στο λιβάδι έχουμε πίσω έχοντας πίσω αριστερά μας ποτίστρα (4).
Ήμαστε στην θέση «Λιβάδια» σε υψόμετρο 950Μ αφού διανύσαμε απόσταση 3 Χμ, καλύψαμε +305Μ μέτρα Υ/Δ σε χρόνο 1 ώρας και 15 λεπτών ( 1:15’) από την πλατεία της Ελάτης.
Συνεχίζουμε Νοτιοδυτικά ΝΔ, στο λιβάδι προς της μεγάλες βελανιδιές και σε 200 μέτρα περίπου συναντάμε χαλάσματα στάνης και συναντάμε το καλά σημαδεμένο μονοπάτι. Στην αρχή το μονοπάτι κινείτε σε πυκνό δάσος με θάμνους, σύντομα όμως μπαίνουμε σε δάσος με πεύκα, και βουνόκυπαρισα ανηφορίζουμε και συνεχίζουμε ήπια σχεδόν ισοϋψής σε απότομη πλαγιά, φτάνουμε σε ρεματιά την περνάμε, ανηφορίζουμε και συνεχίζουμε σε πυκνό δάσος με πεύκα και οξιές και καταλήγουμε σε ξέφωτη λεκάνη με χαρακτηριστικό εικονοστάσι όπου συναντάμε τον δασικό δρόμο (5) που έρχεται από την Παλιούργια.
Ήμαστε στην θέση «Ξυρολύμνη» σε υψόμετρο 1015Μ αφού διανύσαμε απόσταση 2,6 Χμ, καλύψαμε +75-20 μέτρα Υ/Δ σε χρόνο 30 λεπτών ( 30’) από τα «Λιβάδια».
Βρισκόμαστε σε καταπράσινη κοιλάδα περιτριγυρισμένη από Έλατα. Συνεχίζουμε στον χωματόδρομο αριστερά με κατεύθυνση νοτιοδυτική ΝΝΔ κυκλώνοντας την λεκάνη δεξιά μας. Φτάνουνε σε στροφή του δρόμου, αφήνουμε τον δρόμο και ανηφορίζομε για λίγο αριστερά από φαρδιά ρεματιά ώσπου συναντάμε ξανά τον δρόμο σε μικρό αυχένα με διασταύρωση (6), σε υψόμετρο 1085Μ 800 μετρά και 20΄ λεπτά από την στιγμή που μπήκαμε στη κοιλάδα. Η διασταύρωση δεξιά μας κατεβαίνει στην ξυρολίμνη, κατεβαίνοντας για 10λεπτα, σε 250~300 μέτρα υπάρχει πυγή.
Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας αριστερά στον χωματόδρομο για 700 περίπου μετρά και σε υψόμετρο 1145Μ συναντάμε αριστερά μονοπάτι (7). Συνεχίζουμε στο καλά σημαδεμένο μονοπάτι που ανηφορίζει έντονα τραβερσάροντας στην δασωμένη με έλατα και καταλήγουμε στο ορειβατικό καταφύγιο (8).
Ήμαστε στην θέση «Καταφύγιο Δεσκάτης» σε υψόμετρο 1485Μ αφού διανύσαμε απόσταση 3,6 Χμ, καλύψαμε +470 μέτρα Υ/Δ σε χρόνο δυο ωρών (2:00΄) από τα «Ξυρολίμνη».
Το καταφύγιο είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1485 Μ σε μπαλκόνι στην ρίζα ενός βράχου με θαυμάσια θέα της λεκάνης του Αλιάκμονα και των κόρφων της Δυτικής Μακεδονίας ,έχει κοντά του μικρές ερασιτεχνικές χιονοδρομικές πίστες στης δυο δολήνες που έχει αριστερά και δεξιά της η κορφή Βουνάσια «Πρίονος» Δυστυχώς και αυτό το καταφύγιο παραμένει κλειστό και ανεκμετάλλευτο.
Συνεχίζουμε στον ασφαλτόδρομο Ανατολικά Α έχοντας λάκα «Δόλινη» αριστερά μας, και καταλήγουμε στην βάση της κορυφογραμμής αριστερά μας. Βγαίνουμε από τον δρόμο και ανηφορίζουμε στην πλαγιά, φτάνουμε σε κορυφογραμμή την ακολουθούμε και καταλήγουμε σε κορυφή με τριγωνομετρικό κολωνάκι (9).
Ήμαστε στην ψηλότερη κορυφή των Καμβουνίων «Πρίονος ή Βουνάσα» σε υψόμετρο 1611Μ αφού διανύσαμε απόσταση 1,1 Χμ, καλύψαμε +126 μέτρα Υ/Δ σε χρόνο 45 λεπτών (45΄) από τα «Ξυρολίμνη».
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής, καλύψαμε +975 μέτρα Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 10,3 Χμ, σε χρόνο 4 ωρών 30 λεπτών (4:30΄).
Για την επιστροφή έχουμε τρεις επιλογές.
Πρώτη να έχουμε φροντίσει να έρθει κάποιο μεταφορικό μέσω να μας παραλάβει από το καταφύγιο της Δεσκάτης. (Συνιστάτε εάν ως ομάδα διαθέτουμε λεωφορείο.)
Δεύτερη να επιστρέψουμε από το μονοπάτι που ανεβήκαμε.
Τρίτη επιλογή που περιγράφετε. Από την κορυφή συνεχίσουμε στην ράχη Ανατολικά Α, φτάνουμε σε σέλωμα κατηφορίζουμε στην πλαγιά Νοτιοανατολικά ΝΑ περνάμε στην απέναντι πλαγιά και συνεχίζουμε Ανατολικά ώσπου καταλήγουμε σε διασταύρωση δασικού δρόμου (10) σε υψόμετρο 1380Μ. Ακολουθούμε τον δευτερεύοντα δασικό δρόμο που κατηφορίζει Βορειανατολικά και στην συνέχεια Νοτιοανατολικά και καταλήγουμε σε πλάτωμα με μικρά αγροτόσπιτα (11), σε υψόμετρο 1340Μ 3,2Χμ από την κορυφή. Από εδώ ακολουθούμε δασικό δρόμο που κατηφορίζει Βόρεια Β και σύντομα μας βάζει σε δάσος με έλατα. Κατηφορίζουμε σε μια πραγματικά εκπληκτική διαδρομή και καταλήγουμε σε διασταύρωση (11) σε υψόμετρο 900Μ 3,2Χμ από το πλάτωμα. Ακολουθούμε τον κεντρικό δασικό δρόμο που κατηφορίζει Βορειοδυτικά ΒΔ , φτάνουμε σε ρεματιά έχοντας πλέων οπτική επαφή με την Δεσκάτη, φτάνουμε σε ράχη την περνάμε και καταλήγουμε στον δασικό δρόμο (3) που τον ακολουθούμε δεξιά και καταλήγουμε στην αφετηρία μας αφού καλύψαμε -975 μέτρα Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 8,3 Χμ, σε χρόνο 3 ωρών 30 λεπτών (3:30΄).

1 Χάρτης Προσανατολισμού. Καμβούνια – Ελάτη – Βουνάσια.
2 Ανηφορίζοντας για το «Λιβάδι».
3 Το Μοναστήρι του Αγ. Νικάνορα «Ζάμπορδας».
4 Στο Λιβάδι.
5 Ανηφορίζοντας για «Ξυρολίμνη».

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ

6 Στην «Ξυρολίμνη».
7 Στην «Ξυρολίμνη». Στο βάθος η κορυφή «Βουνάσια».
8 Στην «Ξυρολίμνη».
9 Στην «Ξυρολίμνη».
10 Στην «Ξυρολίμνη».

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ

11 Στην «Ξυρολίμνη».
12 Ανηφορίζοντας για Βουνάσια.
13 Μια μικρή ανάσα. Στο βάθος η «Βουνάσια».
14 Το καταφύγιο της Δεσκάτης Γρεβενών.
15 Επιτέλους Κορυφή

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ

Προωθήστε το παρόν άρθρο:
Back to top